Βιογραφικό

Η Αλεξάνδρα Παπαηλία είναι origami artist που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία αγάπησε τις εικαστικές τέχνες και τις χειροποίητες δημιουργίες. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει μεταπτυχιακό MSc στην Αντισεισμική Μηχανική. Ασκεί το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού από το 2010 και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη του origami, τον στατικό μοντελισμό, την πεζοπορία και την υποβρύχια φωτογραφία.

Έχει διπλώσει εκατοντάδες origami μεγέθους από 1 έως 70 εκατοστά και συνεχίζει με πολλή όρεξη και αγάπη για την τέχνη. Στα έργα της συνηθίζει να χρησιμοποιεί ιαπωνικά χαρτιά υψηλής αισθητικής τυπωμένα στο χέρι ή χειροποίητα.

«Κάθε νέο σχέδιο origami που δοκιμάζω είναι για εμένα μία πρόκληση, που βοηθά στην εξέλιξή μου. Η ικανοποίηση μετά από την ολοκλήρωση ενός γλυπτού είναι μεγάλη. Ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα στο δίπλωμα ενός origami επιλέγω κάθε φορά χαρτί με το κατάλληλο βάρος. Υπάρχουν φορές που μετά από ώρες ενασχόλησης δεν έχω καταφέρει να ολοκληρώσω κάποιο σχέδιο, όμως μου αρέσει να επιμένω και να προσπαθώ ξανά. Θέτω συνεχώς νέους στόχους».

"Το να φτιάχνεις origami θέλει υπομονή και συγκέντρωση. Είναι σαν ιεροτελεστία, σαν διαλογισμός"